DOELSTELLING

Sociaal

De T/S Rupel is niet alleen tot stand gekomen door een sociaal project (re-integratie van werklozen tot de arbeidsmarkt). Ook in zijn huidig bestaan is er een belangrijke sociale rol weggelegd voor de Rupel.

Zo heeft de VZW De Rupel, die instaat voor het beheer van het schip, drie doelstellingen geformuleerd:

  1. Realisatie van sociale doelstellingen, met risico-en achtergestelde groepen in het bijzonder
  2. Bevordering van het boottoerisme in het algemeen
  3. Versterking van de “Vlaamse aanwezigheid” op binnen-en buitenlandse manifestaties 

In de praktijk vertaalt dit zich voor de T/S Rupel in heel wat concrete projecten en tochten.

  • VZW De Steenschuit: De werf die het schip bouwde. Ondertussen een polyvalent opleidingsproject voor langdurig werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. 
  • De Varens St-Andries: werkt met jongeren die sociaal achtergesteld zijn. Zij doen teambuildingsactiviteiten op de T/S Rupel om het zelfvertrouwen en de groepsgeest van deze jongeren te verbeteren.
  • Ex-brandwondenpatiënten:gebruiken de gemoedelijke sfeer van de T/S Rupel om met elkaar te praten over hun ervaringen als ex-brandwondenpatiënt.

 

Maritieme evenementen

Als T/S Rupel een haven aandoet is ze vaak een eye-catcher. 

Het aantal foto’s dat van het schip gemaakt is in de voorbije decennia is eenvoudigweg niet te schatten. Het schip is nu eenmaal een streling voor het oog, en met haar historische lijnen roept ze herinneringen op aan een rijk en boeiend verleden.

T/S Rupel is een graag gezien gast op verscheidene maritieme evenementen zowel in binnen- als buitenland waaronder :

INTERNATIONAAL:

De Tall Ships Races

Sail Amsterdam

Sail Kampen

sail-kampen-ijsseldelta-marketing
Sail-de-Ruyter-Vlissingen

Sail De Ruyter

Sail Calais

sailcalais
sail-den-helder-tall-ships

Sail Den Helder

 

 

NATIONAAL:

ova8

Oostende Voor Anker

Water-rAnt

WR2014-EVH-123
blankenberge

Havenfeesten Blankenbergen

Temse in de wolken

temseindewolken

Jeugd

In de zomerperiode neemt de T/S Rupel jaarlijks deel aan De Tall Ships Races, een zeilrace met wereldfaam waarbij de helft van de bemanning moet bestaan uit jongeren van maximaal 25 jaar. Dit om zoveel mogelijk jongeren kennis te laten maken met het nautische leven. In de praktijk merken we dat heel wat jongeren na een geslaagde deelname aan De Tall Ships Races, uitstromen naar een job in de scheepswereld.

Bovendien leren heel wat (probleem)jongeren zichzelf positief kennen op zo een tocht door mee te werken en leven aan boord. Een ervaring waar elke jongere iets van opsteekt en positief op terugkijkt.

Ook gedurende het jaar is jeugd een vaste waarde in ons programma. Zo ondersteunen we de Zeescouts door het schip ter beschikking te stellen voor een nautische opleiding