Het Schip

Geschiedenis

Al van bij de bouw is de Rupel meer dan alleen maar een schip.
Het is een educatief en sociaal project rond maritieme traditie, erfgoed,
maar ook rond karaktervorming en ontdekking.

Rupel in aanbouwDe T/S in de naam T/S Rupel staat voor Training Ship. Dit is een internationale registratie van schepen die aan “sail training” doen.

Maar nog lang voor het schip hieraan begon was ze al een belangrijk opleidingsinstrument.

Werkzoekenden een toekomst bieden

Het aantal langdurig werklozen in de regio rond Boom bereikte in de tweede helft van de 20ste eeuw dramatische proporties. Daarom startte de VDAB samen met vzw De Steenschuit een scheepswerf waarop langdurig werklozen een traject konden volgen naar een re-integratie in de arbeidsmarkt. Het eerste schip dat in 1996 deze werf verliet was T/S Rupel.
Later volgden nog andere projecten, en op dit moment werkt de vzw De Steenschuit aan de replica van het historisch zeilschip Belgica.

Van de Schelde naar de Oceaan

Aanvankelijk maakte het nieuwe zeilschip korte dagtochtjes in het gebied van Rupel en Schelde, maar al snel werd duidelijk dat het schip meer in zijn mars had dan dat. De VDAB nam het schip over van de vzw De Steenschuit en zette het in ter promotie van de nieuwe interim activiteiten die hij aan het uitbouwen was, en het schip stroomde mee door naar t-Groep NV, ondertussen Agilitas genaamd.

T/S Rupel vaart al lang niet meer enkel in de buurt van Boom. Het vaargebied strekt zich uit over de hele Noord- en Oostzee en de Europese kustgebieden van de Atlantische Oceaan.

Op eigen benen …

Sinds 2018 is het schip de volledige eigendom van vzw De Rupel. De focus van deze organisatie ligt op de sociale en educatieve doelen waar het schip sinds de bouw voor staat. Zo vaart T/S Rupel al vele jaren met jongeren in de Tall Ships Races, waarbij ze heel vaak mooie prijzen behaalt. Daarnaast maakt het schip ook soms bijzondere reizen met probleemjongeren, of in het kader van opleidingen van de zeevaartscholen, watersport- en jeugdorganisaties.
Het schip maakt ook korte therapeutische tochten met mensen met een mentale of fysieke beperking.

Sterke schouders

Bij deze activiteiten speelt de bemanning van T/S Rupel een cruciale rol. De groep van toegewijde vrijwilligers draagt zorg voor het onderhoud, bemant het schip op professionele wijze en doet dit kosteloos. T/S Rupel vaart dag in dag uit op de kracht van vrijwilligers.

Op hun beurt wordt de belangeloze inzet van de vrijwilligers ondersteund met levensnoodzakelijke financiële steun van verschillende sponsors.

Het palmares van T/S Rupel oogt indrukwekkend.
Het houten zeilschip dat haar carrière begon op de Schelde legde intussen bijna 150 000 zeemijl af.
Dat is bijna de afstand van de Aarde tot de Maan…

Van de Schelde naar de Oceaan

Als T/S Rupel een haven aandoet is ze vaak een eye-catcher. Het aantal foto’s dat van het schip gemaakt is in de voorbije decennia is eenvoudigweg niet te schatten. Het schip is nu eenmaal een streling voor het oog, en met haar historische lijnen roept ze herinneringen op aan een rijk en boeiend verleden.
Vaak kaderen de bezoeken ook in grotere maritieme evenementen. (Bekijk hier de maritieme evenementen)

Prijsbeest

T/S Rupel is beslist niet het grootste zeilschip in de vloot van de Tall Ships Races, maar ze is verbazend snel. Bovendien wint de bemanning ook regelmatig prijzen omwille van hun uitstekend zeemanschap. Zo won het schip in 2004, 2006, 2012, 2014, 2016, 2017 en 2018 prijzen in de top 3 van haar categorie klassieke zeilschepen met langse tuigage (B-class). T/S Rupel won daarenboven in 2010 en 2015 de trofee voor “good seamanship”, eenmaal zelfs wegens het verlenen van medische bijstand tijdens een zware storm. In 2017 won T/S Rupel als eerste schip onder Belgische vlag de trofee van eerste zeilschip over de gehele Tall Ships Races regatta van dat jaar. In 2018 kreeg het schip de prijs voor het veiligste schip in de vloot. T/S Rupel heeft daarmee een van de best gevulde prijzenkasten van het land.

Het Schip

De houten tweemaster werd gebouwd volgens plan van scheepsontwerper Vennekens.
De lijnen zijn gebaseerd op die van de historische “Baltimore Schooners” uit de late 18e eeuw. Het schip is vervaardigd uit 4 lagen van verschillende houtsoorten, respectievelijk Sipo, Grand Bassam en Iroko. De masten van 17,3 en 19,6 meter bestaan uit gelijmd Oregon Pine.

 

 

Beheer / Vzw

De T/S Rupel wordt onderhouden door een team van vrijwilligers, waarbij ook heel wat jongeren worden ingeschakeld. Hier leren ze vaardigheden waarmee ze later gemakkelijk aan de slag kunnen op de arbeidsmarkt. Maar bij dit werken en leven aan boord wordt ook de basis gelegd voor heel wat sociale vaardigheden en waarden voor hun verdere leven.

De Rupel stimuleert immers ownership, teamwork & verantwoordelijkheid vanuit een vertrouwen in het kunnen en de persoonlijkheid van iedere jongere.

De grote sterkte aan de Rupel is dat de mensen die de T/S Rupel beheren & onderhouden , een hechte en warme kliek van vrienden is, die iedere persoonlijkheid omarmt en omringt met de nodige aandacht en liefde. Dit informele karakter van werken aan en leven op de Rupel, heeft een positief effect op het vormingstraject van heel wat jonge mensen.

 

Volg ons

MarineTraffic Positie